DSC_0002_2

Áldott húsvétot! God påske!

április 6th, 2015 Posted by Norvégia, Társadalom No Comment yet

Hát azt hiszem sokat elmond egy társadalomról, ha beszélünk kicsit az ünnepeikről. A norvégoknak jóval több ünnepnapjuk van, mint a magyaroknak. A húsvéti szünet az emberek többségénél 8 nap, de mindenesetre hamvazószerda délutánján gyakorlatilag egész Norvégia leáll. MINDEN zárva van, nem csak múzeumok, de nem találni egy kávézót/kocsmát vagy cukrászdát sem nyitva. No, nem azért, hogy a családanyák eltemetkezzenek a konyhában, hogy roskadozó ünnepi asztalt varázsoljanak. Gasztronómiai élményekért nem érdemes ebbe az országba jönni. A hegyi virsli-grillezés (grillpølse), a norvég barnasajt (brunost), a nyers lazac (rålaks) és chips-ként ropogtatott fűrészporízű szárított hal (tørrfisk) anyósomékat sem hozta lázba.
És nem templomaikba sietnek, bár már hetekkel előtte “imádkoznak” a jó időjárásért (napsütésért és jó hóviszonyokért), hanem a semmi közepén álló családi hytte-kbe vonulnak családostul. A városok is kiürülnek, és tömegesen vonulnak a népszerű síterepek felé. A városnézőtúrák is felejthetők itt ilyenkor. Az alig 5 milliós lakosság a légvonalban 2000 km hosszú, de fjordokkal hihetetlenül felszabdalt keskeny tengerpart mentén él, csak 200 alagútjuknak, hídjaiknak csupán a karbantartása is szép emberi és anyagi erőforrást emészt fel. A szegényes közúthálózatnak köszönhetően a szabadság első napját a bedugult közutakon töltik, majd a hegyi sípályákon és kiülős teraszokon folytatják. Persze ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy mindenki az egészség mintaképe, mindenki karcsú és sportos. Norvégok torkán bizony nem akad meg az alkohol sem így húsvét táján. Baleseti sebészek, főleg akik ügyeletben töltik a húsvétot inkább rossz időért imádkoznak. Nem, nem a kiépített sípályák fokozzák a veszélyt. A balesetek száma drasztikusan megugrik ilyenkor, ennek oka részben a megnövekedett bátorság az egyidejű alkoholfogyasztásnak köszönhetően és az enyhe idő miatt megszaporodott hóomlás/lavina. Egyre nagyobb méreteket ölt és egyre több áldozatot szed, a meredek, járatlan helyoldalain a “freestyl” síelés/snowboardozás és snøscooter-ezés. Persze itt minden napsütéses óráért hálásak vagyunk. A klímaváltozás miatt jónéhány alacsonyabban fekvő sípálya hóhiánnyal küzd. Próbáltam keresni valamiféle húsvéti hagyományt/szokást, de nem igazán találtam, legalábbis napjainkban már nem téma. Színes tojás, nyúl van és hagymás növények – persze csak cserépben. Egy giccses papírtojásban kapnak a gyerekek számomra elviselhetetlenül édes apró édességet, csokit. Persze ma már sok drága tárgyi eszköz is kerül a tojásokba.

DSC_0172_2
DSC_0044_2
DSC_0407_2

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>