Kezdetek…2.

szeptember 12th, 2013 Posted by Család No Comment yet

DSC_0004Van itt néhány furcsaság.Személyi szám nélkül semmid sincs itt. Nem lehet telefonod, nem kapsz fizetést, nem válthatsz pénzt, nem lehet bankszámlád. Az én esetemben e-receptek kiállítása, és a páciensadatok elektronikus továbbítása lehetetlen az itteni TB felé, ami a finanszírozásom alapja lenne. Ergo éhenhalsz. Készpénzt viszont minimális összeget hozhatsz be az országba. Végre kaptam személyi számot, hosszas telefonálgatás után végre lediktálták, pedig már 3 hete kérvényeztem. Személyes bemutatkozás a megyei adóhivatalban, szemrevételezték alaposan a gyerekeket is. A 2 évesünk sokat változott sajnos az elmúlt évben az útlevélben szereplő képhez képest, és ez bizony hosszas fejcsóválást váltott ki az adóhivatali alkalmazottak körében. De elhitték, hogy a miénk. Viszem tehát A SZÁMOT, mint a véres kardot végre a bankba, ahol már egyébként megjelentem egyszer attól az aljas szándéktól vezérelve, hogy a maradék kis eurónkat beváltsam, úgy néztek rám, mint egy terroristára. Jó, hogy a rendőrséget nem hívták ki, melynek épülete egyébként a banktól kb. 50 méterre helyezkedik el, és egy ember (aki egyébként a szomszédunk) található ott strandpapucsban és melegítőben – direkt nem írtam, hogy dolgozik, mert kissé túlzás lenne. Én voltam az egyetlen személy közel s távol, egy A4 oldalra 3 sorral kellett írnia, hogy megjelentem a hivatalban és itt lakom. De ehhez cirka 3 órára volt szükség, ezért inkább visszamentem. Le kell lassulnom, na.

Szóval megyek a bankba a személyi számommal, és az úr közli, hogy erről bizony hivatalos igazolás kell. Hurrá.Értem én, 3 hete várok a számom materiális megtestesülésére, de a posta sem áll a helyzet magaslatán. Talán próbáljak kérni a RENDŐRSÉGEN, de lehet, hogy nem is ott kell kérni. Legyen. Megyek hát, csengetek, (jó, hogy időpontot nem kell kérnem, mint az egyetlen léleknek, aki arra téved a héten), és kis idő elteltével stranpapucsos szomszédom előcammog. A lehető legudvarisabb formában próbálom előadni mondandómat, amit nyelvtanilag nem egyszerű, mert elég laza a nyelv ilyen szempontból. De sikerült, szomszédom eltűnt a fénymásológépek között, és bizonyos idő elteltével visszajött. És kaptam igazolást!!! Siettem vissza a bankba, mert itt félnégykor már mindenki a kulcsát szorongatja. Visszaértem időben. Végre lesz bankkártyám. ÉS nem. Kell igazolványkép a bankkártyához. Hogy ezt miért nem mondta előbb, amíg a rendőrszomszédom bőszen nyomtatott egy oldalt a Folkeregisterből, azalatt én megcsináltattam volna a fotót!!!

Csodák csodája a háztartási boltban készítenek igazolványképet 2 perc alatt, bár  jó áron, de kész lett!! Bankba vissza, előszedem az eurót, és majdnem leesett az állam. Kérdezte mennyi, bemondom az összeget, ő anélkül, hogy megszámolta volna, szemrebbenés nélkül betette egy zacskóba, majd a trezorba, és közölte, hogy jóváírták számlámon a pénzt!

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>