A tojás nem árt

február 4th, 2013 Posted by Egészség No Comment yet

Végre, végre, végre. Megjelent egy tanulmány BMJ 2013 januári számában, nagy esetszámú vizsgálat 260 000 egészséges és közel 300 000 szívbetegségben szenvedő egyén bevonásával. És igen nem növeli a szív – és érrendszeri szövődmények esélyét. Eddig sem beszéltem le senkit soha a tojásról, bár a diabetológiáról, kardiológiáról a betegek teljesen” tojás-ellenesen” tértek vissza. És koleszterincsökkentőkkel – persze.

Egyik középkorú ismerősünk mesélt  - nem kis iróniával – anyósa gyilkos piskótájáról, amely 12 tojást tartalmazott, és azzal várta kedves vőjét, akinek magas koleszterinszintjét nem sokkal korábban diagnosztizálták. Nos, persze piskótának lehetnek egyéb összetevői, amik nem a reformkonyha tartozékai. De örülök, hogy szegény tojásról sikerült lehúzni a vizes lepedőt. A tojás egyébként kalória szegény, szénhidrát tartalma elenyésző, és nagyon jó állati fehérje forrás, vitaminokkal, nyomelemekkel.

A vizsgálat alapján a tojás fogyasztása minimálisan befolyásolja a vér kolesterol-szintjét, és igen rövid ideig van hatással rá. Hosszú távon nem növeli a szérum szintet. Szerintem ez nem is meglepő, hiszen a májunk maga termel koszterin-vázas vegyületeket, hiszen az számos hormon és többek között sejtjeink építőköveinek alapja. Ha kevesebbet viszünk be táplálékkal, akkor ő értelemszerűen többet állít elő, és ez fordítva is igaz. Sokkal bonyolultabb egyébként a rendszer, hogy szegény tojást okoljunk mindenért. A enzimrendszerünk, hormonjaink, oly tökéletes összjátékét nem is ismerjük. És lehet az oka annak, hogy érdekes módon diabetesben a vizsgálatot végzők, azért óvatosságot javasoltak, hiszem az cukorbetegség egy nagyon bonyolult, komplex anyagcserezavart jelent, ami nem csak a szénhidrátok problémáját jelenti, hanem – mennyire nem meglepő – a zsír és a fehérjék működését, és előállítását is befolyásolja. Hiszen alapvetően fehérjékből áll  rengeteg  szabályozó molekula, és zsír alkotóelemeiből épül fel valamennyi sejtük. Szóval minden mindennel összefügg.

Mindent lehet enni módjával.

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>