IMG_2615

A télre várva…Vi venter på vinteren

december 9th, 2014 Posted by Norvégia No Comment yet

Hihetetlen. Nem lesz hó karácsonykor még az Északi-sarkon se? Micsoda világ! “Kyst-klima”, ahogy az itteniek mondják. A tenger felől érkező áramlatok miatt folyamatosan plusz 3-4 fok van, hó helyett eső esik. Két napja esett vagy 20 cm hó egy éjszaka alatt, de néhány óra alatt el is tűnt. Hó hiányában irtózatosan sötétek a nappalok is, reflektorral kellene közlekedni “nappal” is. Ezért itt már november végén teljes karácsonyi pompa van, karácsonyfák advent első hetében feldíszítve, adventcsillagok az ablakokban. “Julebord”-ok minden nap – hagyományos karácsonyi ételekkel ünnepelnek minden munkahelyen. Többek között sült oldalas “ribbein”, báránycomb “pinekjøtt”, “grøte” tejberizs. (Jönnek is hasi panaszosok ügyeletben, epeköves rohamok).
Ilyenkor jellegzetesen megnövekszik a betegforgalom is. A hozzátartozók, akik hónapokig rá sem néztek a távol élő hozzátartozóikra, hazalátogatnak délről, és rossz lelkiismeretük megnyugtatására hirtelen mindent intézni akarnak, és persze elégedetlenek mindennel. :( Ugyanakkor, az öregek otthonának vezetője jelenti, hogy sajnos senki nem halt meg nálunk az elmúlt évben a lakók közül, pedig kb. 10-en várnak egyetlenegy megüresedett helyre az otthonban. Hát erre varrjon gombot valaki, tehát túl jó munkát végzünk, itt 80 év helyett 90 év az átlagos élettartam. De lehet, hogy éppen ezért szeretne mindenki bekerülni?!
Az igazság az, hogy itt Észak-Norvégiában sem dúskálnak az szakdolgozókban, főleg nem a norvégul beszélő orvosokban. Az osztrák kolléga – aki egyébként hihetetlen munkabírású, jól megérdemelt 2 hetes szabadságát tölti Gran Canaria-n, viszont a sri-lanka-i rezidens kollegina 3 hónap után nem bírta a stresszt, meg a munkaterhelést, és belebetegedett, így haza is utazott. Idős norvég főorvosunk korai karácsonyi üzemmódban, hiszen korlátlan mennyiségű szabadsága van. Gyakorlatilag egyedüli elérhető orvos vagyok a 100 km-es körzetben az öregek otthonára, az akutt ágyakra, a kommune-hez tartozó 4 sziget valamennyi akut betegére, a saját 1000 fős beteglistámra, és természetesen a 24 órás ügyeletekre. De valamit azert megtanultam ez alatt a 1,5 év alatt. Fő a pozitív gondolkodás!!! Ha úgy érzem, hogy orvosként itt is túlhajtanak, akkor olvasok egy kis magyar sajtót, kicsit végigfutom a Magyarországon orvosló kollegák cseppet sem bizakodó bejegyzéseit, máris másként látok mindent. Hiszen….
Már csak 2 nap és Titus jön vissza Spanyolországból!!!!! Imádkozom, hogy csak ne legyen hóvihar, szélvihar, jégvihar, kőomlás, cunami, hurrikán….sztrájk a reptéren, tüntetés, vulkánkitörés, terrortámadás……világvége….stb.

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>