DSC_0031

Munkában… (På jobb…)

augusztus 1st, 2014 Posted by Norvégia No Comment yet

Fárasztó ügyeleten vagyok túl. Nem szakmailag volt nehéz. Könnyűnek indult. Néhány szokásos apróság, német turista kezéből történt horogkioperálás után reméltem, hogy este tízkor aludhatok. De nem. A műholdas telefonom beriaszt. Ezúttal nem csak a nővér hív az őrzőből valami apróság miatt. Lakástűzhöz riasztottak, a sziget túlsó peremére. Műveleti irányító kérdi, hogy megyek-e. Nem tudják személyi sérülés történt-e. Persze, hogy megyek. Szerencsére most teljesen világos van, éjfél körül van némi “mintha le akarna menni a nap, de még se” érzés. Adrenalin felpörget, ahogy az öreg róka mentőst is. Azért egy lakástűz, akárhogy is, de komoly ügy. Számolgatjuk mennyi palackunk és maszkunk van. A tűzoltók már a helyszínen. Egy 40 körüli férfi. Remeg, de jól van. A saját lábán jön. Égés a karján, tenyerén, némi füstmérgezés, hány, de látszólag nincs égés nyom a garatban. Meg kell várnunk míg a tűzoltók végeznek. Az ügyeleti telefonom jelez, hogy mindjárt lemerül. Az nagyon gáz, mert nem ér el a nővér, ha baj van. Nem is én lennék, ha nem félig lemerült telefonnal indulok el egy több órás “küldetésre.” :( A férjem állandóan vegzál ezért. Valami csoda folytán átirányítom a hívásokat a privát mobilra. Ez önmagában egy csoda, mert eddig nem vettem a fáradságot, hogy megtanuljam kezelni az ügyeleti telefont, csak a felvesz/letesz gombokat ismerem. A poén, hogy a mobilom is kb. 30% -os. Remélem, hogy visszaérünk időben, és szerzek töltőt mielőbb.
Végre miután a tűzoltók az utolsó csepp vizet is kinyomkodták a tömlőkből, és a rendőrök, akik mindig utoljára érkeznek a helyszínre, végeznek és elengednek bennünket, a beteggel együtt visszavonulunk. Talán megúszom, és szerzek töltőt.

01:30 Alig értünk vissza a fektetőbe, és nekiállnék ellátni a sebeket, a 3 műholdas telefon (enyém és a 2 mentősé) egyszerre riaszt fülsüketítőn. Akut mellkasi fájdalomhoz, a kistérséghez tartozó legmesszebb fekvő sziget legtávolabbi településére. Puff. 1,5 órás hajóút, és fél óra szárazföldi. A telefontöltés elmaradt. Aksi 15%-on. Csodálatos idő lenne a hajózáshoz, és Troms-megye legszebb helyein járunk. Szikrázik a nap, nyugodt tenger, aranylik szinte az éjszakai napfényben, még nem láttam ilyennek, csak a hajómotor morajlik. A 3 fős legénység, vén tengeri rókák évek óta szolgálnak a mentőhajón. Sztorizunk egész úton, és persze döntik magukba a számomra még most is ihatatlan norvég kávét. A telefonomra pillantok, tuti lemerülök. Fényképeznék egész úton legszívesebben. Dühös vagyok magamra. Leginkább az elmaradt fényképekért. :)
A szigeten megtett 30 perces út is csodaszép. Kőlavina nyomai, tengerszemek mozdulatlan kristálytiszta viztükörrel, elhagyatott hytte-kel. Vad és félelmetes csúcsok, érintetlennek tűnő meredek hegyoldalak. Leírhatatlan nyugalom. A településre érve már megértem miért szeretnek az emberek itt élni, de hogyan tudnak túlélni, azt nem. 170 fős állandó lakosság 90%-a 60 év feletti. Az önkormányzat támogatása ellenére sem hajlandó “beköltözni a városba”, ami önmaga is 4 órányi autóútra van a kórháztól. Idilli falucska nyáron, és van homokos strandja. Hihetetlen…De télen lavina, hóvihar és áramszünet teljesen elvágja a külvilágtól akár napokra. Talán itt kellett volna felnőnöm, hogy megértsem.

02:50 A beteg jól van, EKG nem igazol infarktust, a mellkasára nyomva ugrik egyet a fájdalomtól, ez nem infarktus. Megnyugtatjuk a beteget, visszajelzés a központnak. Irány vissza. Csörög a mobilom a nővér az ügyeletről: újabb francia turista hatalmas horoggal a kezében vár rám. Ennyi. Lemerült a mobil teljesen. Vissza indulunk.
Talán 06:00-ra ágyban is leszek. 08:00 kor meg reggeli napi műszak. :( Egy biztos, a következő szabad hétvégén irány Årviksand! Ha tetszik a fiúknak, ha nem. Feltöltött fényképezővel, csereaksival…

U.i. Pótolom a képeket. Talán lesz egy külön bejegyzés az årviksand-i családi kirándulásról. :)

DSC_0001
DSC_0034
DSC_0044

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply