IMG_4008

Bevándorláspolitika magyar módra… Innvandringspolitikk på ungarsk måte…

március 7th, 2015 Posted by Norvégia, Politika, Társadalom No Comment yet

Ez az a téma, amiről mindenkinek van véleménye. Magyarországon a fősodrású média felkapta, persze rögtön megszólal az ember lányában a kisördög… Vajon megint miről akarják elterelni a figyelmet, és melyik politikai párt mire akarja felhasználni a felborzolt kedélyeket a médiában? Nos már szinte nem is követjük az eseményeket. Most inkább előfizettem egy norvég országos napilapra, mivel a TV-ét örökre száműztük a házból (már 3 éve). Egy érdekes számadat és annak utóélete azonban mellbe vágott.
A 2013-as hivatalos statisztikai adatok szerint 55 000 svéd 20-35 év között fiatal munkavállalót regisztráltak Norvégiában. Nem is az az érdekes számomra, hogy a norvég erős középosztály hogyan tekint rájuk, mivel Norvégia nem a szegény rokon többé. Sokkal inkább, ahogyan a svéd kormány és közvélemény kezeli ezt a helyzetet. Hát nem úgy mint nálunk…..
A svédek egy elveszett generációról beszélnek, a gazdasági válság igazi áldozatairól, akik többnyire pályakezdőként kis településekről munka reményében érkeztek Oslo-ba, többnyire olyan munkákra, amiket a norvég nem végez el. Nos 55 000-et óriási számnak érzi a közel 10 milliós svéd lakosság, és mélységes aggodalommal tölti el.
Akkor mit szóljon Magyarország, ahonnan 200 000 fiatal vándorolt ki és telepedett le hivatalosan csak Londonban? Alsó hangon beszélhetünk csak 500 000 fős veszteségről a szintén közel 10 milliós országban. De ez a szám jóval magasabb a valóságban, ezt tudjuk. 10-szer akkora veszteségről beszélünk…
És míg Magyarországon a fröcskölődés és további feszültségek gerjesztése folyik, addig a svédek úgy vélik, Svédország hálás lehet Norvégiának a megmentett fiatalokért. Szóval ez Skandinávia…

The comments are closed.