DSC_0019

Helyzetjelentés… (10-års jubileum)

szeptember 5th, 2014 Posted by Egészségügy, Norvégia No Comment yet

Hihetetlen, de már gyomorszondát is cserélek… Nem küldöm az 5 órányi autóútra levő kórházba az egyébként súlyos izomsorvadásban szenvedő, tolókocsiban ülő asszonyt. Itt valahogy elfelejtem a deffenzív orvoslást, az “inkább nem csinálok semmit,nehogy feljelentsenek”. Ami Magyarországon nagyon megy. A túlélés záloga.
Sőt kuratív medisinát folytatok. Egy év alatt vagy 30 gyanús anyajegyet, 2 malignus melanomát távolítottam el, 3 egyéb rosszindulatú bőrtumort távolítottam el.Isten tudja mennyi sebet varrtam össze.
És újabban oktatok is. Bizony. Új rezidenst kaptam, a sri lankai felmenőkkel rendelkező Thuve már itt Norvégiában született, és Lengyelországban végezte az egyetemet. Van tőlem mit tanulnia? Norvégul oktatok egy norvégul anyanyelvi szinten beszélő rezidenst. Szegény teljesen kétségbeesett, hogy ide került a világ végére a meleg közép-európai egyetem ölelő karjaiból, ahol az ember nemcsak az elemekkel, de a legkülönbözőbb, ritka betegségekkel hadakozik, amit korábban csak tankkönyvekben olvasott. Egy szál magában egy fonendoszkóppal diagnosztizál. Bízik és remél, hogy a helikopter jön időben, és a szél nem borítja fel a hajót, amivel a mellkasi panaszoshoz indul. Reméli, hogy a hólavina okozta áramszünet, nem tart tovább 5 óránál, mert a külső szigeten lakó magatehetetlen öregek megfagynak. Itt nincs gázfütés, csak villany. Ha megtelik az kis 5 ágyas “kiskórházunk”, akkor a folyosóra fektetem a betegeket. Én már túl vagyok az első sokkon, most én biztatom őt, hogy könnyebb lesz, csak neki kell állni és csinálni kell.
A napokban szembesültem azzal, hogy bizony 10 éve vagyok a pályán – kisebb-nagyobb megszakításokkal. Most érkezett meghívó a Pécsett tartandó a 10 éves diplomatalálkozónkra. Az évfolyamunk 60%-a tuti nem Magyarországon él és dolgozik. Talán Stokholmban vagy Londonban kellene inkább találkozni. Keserédes felismerés, hogy elvileg 10 éves gyakorlattal oktathatok is. Bizony. Gipszelést, szabás-varrást, és varázslást (hagyományos orvoslás). Néha csak simogatást és vigasztalást. Norvégul. Sajnos… :) :(

DSC_0184
_DSC0059
DSC_0037

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>