DSC_0019

Tavasz végre… (Vår endelig…)

május 29th, 2014 Posted by Norvégia No Comment yet

Ülök a teraszon. Pólóban a ragyogó napsütésben. Csiripelnek a madarak, Ebben eddig nincs is semmi különös. De mindez a sarkkörön túl. A 70. szélességi körön. Szóval ez nem mindennapi élmény itt.  Szinte “vallásos áhitat” jár át. Nem gondoltam volna, hogy itt lesz valaha igazi tavasz. Végre zöld a kert, jobbra karnyújtásnyira havas 1600 m magas hegycsúcsok, balra a napsütésben türkizkéken elterülő tenger. Mindez feledteti a téli 2 hónapos sötétséget. Most már értem miért élnek itt a norvégok … itt a világ végén.

Gyakorlatilag kiürült a sziget. Mindenki kirándul valahol. Tűz a nap. Eleinte nagyképűen megmosolyogtam a norvégokat, hogy mindenki fején a napszemüveg, napozókrém és UV-védős fejfedő-mániájukkal együtt. Most már ezeket is értem, ŐK TUDJÁK.  Tudják hogyan kell itt élni és túlélni. A Nap vakít és tűz. De mégsem izzadunk. Más itt még a napsütés is. A szellő meg sem rezdül, a tenger  mozdulatlan, a hajók némán, rezzenéstelenül várnak valamire. A sirályok az előbb éktelen veszekedésbe kezdtek, aztán csapatostul letelepednek a vízre, és ringatóznak, mint megannyi kis csónak.

Az emberek már a “14  fokos hőségben” is fürdőruhában  napoznak. Előkerülnek a miniszoknyák, sortok. Minden szomjazik az éltető napfény után, mindenki kiül, aki még él a hosszú tél után. Én még télikabátban indulok el reggelente, szívem szerint téli cipőt vennék.  A gyerekek a kezdeti küzdelmek után, mire megszokták a sok réteg ruhát, most már ki sem akarnak lépni sapka nélkül. M. még most is kesztyűbe megy ki biciklizni. A szomszéd kisfiú rövid nadrágban, polóban teker. :) Hiába, a 7 hónap az 7 hónap. Hogyan lehet egyik napról a másikra télből tavasz?

A napon legalább 25 fok van, és szinte éget 10 perc után. Lehetetlen megbecsülni mennyi az idő. Este 11-kor is süt nap, csak nem szemből hanem hátulról. Körbejár a horizonton. Éjjel is nappali világosság van. Most átköltöztünk a ház másik végébe, ahol könnyebb besötétíteni. Nem veszünk új sötétítő-garniturát a kb. 25 darab 2 m2 ablakra. Lesznek téli hálók és nyári hálók. Télen a lehető legtöbb fényt szeretné az ember begyűjteni, ezért van annyi, hatalmas ablak minden házon. De a nyári félévben, hogy csináljunk éjszakát? N. fixre felfúrta a műanyag  rolót és kész a nyári háló. A gyerekek is kaptak egy nyári szobát. Most már nem bánom, hogy ekkor ez a ház.

Azt hiszem legtöbbet az időjárással kapcsolatban tanultunk az elmúlt 10 hónapban. A legfeleslegesebb az időjárás miatt mérgelődni. Naphosszat panaszkodni miatta a legnagyobb kiszúrás magunkkal szemben. Olyasmire az időnket pazarolni, amin úgy sem tudunk változtatni, és szándékosan elrontani a hangulatunkat naponta pedig nevetséges. A természet csak teszi a dolgát. Ha esnie kell 2m hónak, akkor esni fog. Ha jeges hóvihar jön, akkor  várni  kel, amíg lecsendesedik. Ha 2 napig nem kell fel nap, csak valami halvány derengés van 2 óráig, akkor csak annyi lesz, mert így van és kész. De akármi is történik a hosszú téli félévben, a tavasz biztosan eljön egyszer.

Ha a nyár nem is….

DSC_0003
DSC_0037
DSC_0044

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>