Elektroszmog (II)

szeptember 17th, 2011 Posted by Egészség 2 comments

Már tudom miért aludtam olyan hatalmasakat 20 éve falun a nagyinál. Nagy ingaóra és a kakas kukorékolása jelezte az idő múlását a vaksötétben. Sokáig TV sem volt, a hálószobában még konnektor sem. Egy 40 W-os izzó jelentette a világítást, de azzal is spóroltak az öregek. Azt sem tudták mi az a telefon, vagy elektromos tűzhely. Sparhelt volt, és a falu vezető PR-osa, Mariska néni szállította a legfrissebb híreket. Hűtő helyett a kert végi jó hideg pince állt rendelkezésre (nem is volt nassolás egész nap), boiler helyett kályhán melegedett a fürdővíz – nyáron az udvaron naphővel.

Nagy árat fizetünk a mai kényelmünkért, többszörösen is. Először kifizetjük az árát, majd a működtetésért, (globálisan a növekvő CO2 emisszio következményeit), és évtizedek múlva a láthatatlan egészségügyi következményeit. Ma már lassan nincs olyan pont a Földön, ahol valamilyen mesterséges sugárzás nem fordulna elő. A Föld természetes háttérsugárzása relative állandó, frontok viharok idején nagyságrendekkel emelkedhet, melyet állati, emberi szervezet egyaránt megérez, szerencsére rövid ideig vagyunk kitéve ekkora térerősségnek. Sokkal alattomosabbak a bennünket folyamatosan érő mesterséges elektromágneses sugárzások, különösen otthonainkban a testközeli berendezéseink ártalmasak ránk. Nem az általuk keltett hő, sokkal inkább a bennük folyó elektromos áram (a töltéssel rendelkező részecskék mozgása miatt) keltette elektromos tér (különösen a feszültség alatt álló elosztók, hosszabbítók környezetében), és mágneses mező (távvezetékek, transzformátort tartalmazó háztartási berendezések) miatt. A magasabb frekvenciákon (wifi, mobil) már vezetékre sincs szükség, az általunk előállított mikrohullámok elektromágneses sugárzás formájában terjednek tova, durván beleavatkozva a szervezetünk érzékeny bioáramaiba.

A mobil ráadásul pulzáló (hirtelen lökésszerű impulzusok) magas ferkvenciájú sugárzása miatt váltózó elektromos erőteret kelt, tetőzve azzal a ténnyel, hogy a mobiltelefont állandóan testközelben tartjuk. A mikrohullámú sütő sem csak a kiszivárgó sugárzás miatt veszélyes, mert – néhány gyártó kivételével – nem fordítanak elegendő figyelmet a megfelelő szigetelésre, hiszen a megnövekedett költségek miatt eladhatatlanná válnának. A mikrohullámú sütők közelében – a benne lévő transzformátorok miatt – kikapcsolva is bőven határérték feletti elektroszmog mérhető, a bekapcsolással egyidőben a térerősség hirtelen megnő. Legalább 3 méter távolságot érdemes tartani, és minél rövidebb ideig kellene használni, és várni fél percet a kinyitásával. A kampányoknak engedve lelkesen lecseréltük a hagyományos izzókat, kompaktfénycsövekre – anélkül, hogy tájékoztatták volna bennünket, hogyan használjuk okosan ezeket. Honnan kellene tudnunk azt, hogy ezek jelentős sugárzást bocsátanak ki, ezért jobb, ha nem használjuk olvasólámpában, gyerekeink íróasztalán a fejük közelében. Nem hangsúlyozták azt sem kellően, hogy szelektíven kellene gyűjteni ezeket – lehetőleg a vásárlás helyszínén.

Valószínűleg különböző mértékben vagyunk érzékenyek az elektroszmogra, gyerekeink pl. a vékonyabb koponyacsontja miatt a mobil hőhatásának is jelentősebben ki vannak téve, illetve hallójáratukon át a hajszálvékony dobüreg falain keresztül szinte akadálytalanul hatol agyukba az elektromágneses sugárzás. Észre sem veszük, és “okostelefonjaikon” órákat játszanak vagy interneteznek. Az élettartamunk során ezek a hatások összeadódnak. Mi kb.15 éve vagyunk fokozottan elektroszmognak kitéve, csemetéink azonban bele születtek, és sajnos a mesterséges sugárzások mennyisége csak növekedni fog. A bécsi Orvosi Kamara például kampányt indított a lakosság tájékoztatására, hogy az emberek tisztában legyenek a lehetséges veszélyekkel. Az ipari szektor törekvéseiben, vagy politikai szándékban nem bízhatunk, ahogy az elektronikai ipar által támogatott “kutatások” eredményeiben sem.

Mindenesetre érdemes alaposan átgondolni a gyerekszoba berendezését, illetve azt is, hogy hol húzódnak a fontosabb elektromos vezetékek. Az elektromos térerő a távolsággal jelentősen csökkenthető, az ágy áthelyezésével vagy a szobák felcserélésével javítható a helyzet. Az utcai légvezetékek esetén a hálószobákat érdemes a legtávolabbra költöztetni. A mágneses tér még nehezebben küszöbölhető ki, áthatol a falakon is, ezért azt sem árt megnézni, mi van a falunk túloldalán, vagy a szomszéd lakásban. Érdemes lenne száműzni minden elektromos berendezést a hálószobáinkból, mobilt, elosztókat, kábeleket, és áramtalanítani mindent, amit lehet. A hűtőtől 2 m távolságot érdemes tartani, TV-nél 3 métert.( !)

Kinek lenne érdeke bizonyítani elektromos berendezéseink ártalmasságát? Kinek lenne feladata? Az ÁnTSZ-nek, a Fogyasztóvédelemnek, vagy a villamosenergia-szolgáltatónak? A jelenlegi jogszabályi környezet nagyságrendekkel magasabb határértékeket enged meg, mint a svéd, vagy német szabványok. Mi hiába is reklamálunk. (USA-ban pereket is nyertek betegek az áramszolgáltatóval szemben.) Abban sem vagyok biztos, hogy tudatos vásárlóként mindenhol korrekt tájékoztatás kapnánk elektromos berendezés vásárlása során, és abban sem, hogy bárki is ellenőrzi a gyártó által közölt értékeket. Úgy érzem, nem mehetünk el egy vállrándítással a tény fölött, hogy a növekvő elektroszmog évtizedek alatt milyen egészségkárosodást okoz. Csak növekszik az “idiopathiás betegségek” száma, amely jól hangzik az orvos szájából, ha nem tudja mi okozta.  Tegyünk meg mi, amit lehet….

Tags: , , , , , , ,

2 comments

games for kids szerint:

That’s pretty exciting news and I really hope more people get to read this.

drmolnarhelga szerint:

I hope so. We don’t know how gets diseases and reason of unsuccesful therapy.

Leave a Reply